Не можна розкидатися словом «провокатор»

Антоніна Колодій: Не можна розкидатися словом «провокатор», але пильними бути треба
У нинішній ситуації, з одного боку, не можна ображати людей і розкидатися словом «провокатор», а з іншого – потрібно бути пильними, тому що провокатори неминуче у таких ситуаціях з’являються.

Про це сьогодні у коментарі ІА ZIK заявила професор, доктор філософських наук Антоніна Колодій.

Вона зауважила, що під час останніх подій почали зловживати словом «провокатор».

«Від провокатора до ворога народу – доволі короткий шлях. Як ми знаємо з історії, революційні події у дуже багатьох країнах супроводжувалися наростанням такої підозрілості до провокаторів. Але це питання складне, тому що насправді провокатори є. Сказати, що їх немає, коли починаються якісь масові протести чи, тим більше, збройна боротьба, не можна. Але водночас це слово треба вживати якомога рідше і якомога обґрунтованіше. Тим більше, не варто, як деякі наші політичні діячі, говорити, що ті, хто думає інакше, це вже провокатори. Я, наприклад, дуже несхвально ставлюся до розкидання цим словом направо і наліво і до пошуків провокаторів поміж своїх не однодумців», – зазначила Антоніна Колодій.

Вона додала, що коли у держави абсолютно байдуже ставлення до потреб людей і до їх гідності, коли громадяни щось вимагають, а влада на це не реагує, то закономірним наслідком цього стає радикалізація настроїв.

«Зараз дуже багато людей радикалізувалися і готові боротися до останнього будь-якими засобами. Тому я вважаю, що серед тих людей, які на Грушевського і в інших місцях Києва звернулися до насильницьких методів боротьби, багато не провокаторів, а просто людей розлючених і доведених до крайньої межі, в яких просто увірвався терпець», – сказала Колодій.

При цьому вона наголосила, що існують служби не тільки в Україні, а й за кордоном, які будуть закидати своїх провокаторів для того, аби спрямовувати усі події не до тієї мети, якої хотіли би справжні українські патріоти.

«Тому, звичайно, на це теж треба зважати і треба розуміти цю небезпеку. Навіть колись у Русі всіляких агентів і провокаторів було дуже багато. А в такій ситуації, як зараз, їх, звичайно, також буде немало», – підкреслила вона.

Російськомовна версія тут.