Конституція-2004 – лише перехідний крок до нової системи влади

Антоніна Колодій: Конституція-2004 – лише перехідний крок до нової системи влади / 3 лютого 2014 р.

Найбільш відомою схемою змін у владі, яку вважають також найбільш швидкою та реалістичною, є повернення до Конституції в редакції 2004, яка зменшує повноваження президента та збільшує роль парламенту. Але повернення слід сприймати не як створення «нової системи влади», а лише як один із перехідних кроків у цьому напрямі.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала професор, доктор філософських наук Антоніна Колодій.

«Ми прийшли до того моменту, що на арені великої політики просто мусять відбутися серйозні зміни. Цього вимагають люди від опозиційних лідерів, а лідери наобіцяли керівникам інших держав і міжнародних структур. Далі тягнути нікуди. Треба обирати шлях», – підкреслює професор.

Вона зазначає, як перехідний крок за теперішніх умов (непоступливості президента, його недоговороспроможності; тривалої в’ялості та непевності опозиції) повернення до Конституції 2004 року «можна спробувати».

«Її легітимність з точки зору права не так давно обґрунтовував (політик Олександр, – ред.) Сугоняко. Проте, на мій погляд, питання тут не стільки в легітимності, скільки в результативності. Чи відбудеться цей процес, як його задумують і чи скористається ним опозиція?», – запитує Антоніна Колодій.

Професор зазначає, що зараз не відомо, «чи «прозріли» вже депутати від ПР і чи будуть вони послідовні у переформатуванні політичного простору ВР, чи буде переобраний спікер».

«У разі прийняття акта про відновлення дії Конституції 2004 р., чи буде формуватися коаліція, навколо кого і як? Кого будуть пхати (чи хто пхатиметься) на прем’єр-міністра? Усе це ми побачимо найближчими днями, і тоді можна буде судити більш впевнено, чи варта ця спроба зусиль», – додає вона.

Однак, зауважує Антоніна Колодій, є кілька застережень щодо повернення до Конституції 2004 року:

1) сприймати цей шлях слід не як створення «нової системи влади», а лише як один із перехідних кроків у цьому напрямі.

«Нова Конституція, новий суспільний договір, повне перезаснування держави залишається на порядку денному», – наголошує Антоніна Колодій.

2) уряд, який буде формуватися «новою більшістю», мусить складатися або винятково з опозиційних політиків, або з непартійних професіоналів.