Про жіночі перспективи в політиці

Антоніна Колодій: Величезний резерв для нової еліти в Україні – це активне жіноцтво

В Україні представленість жінок на різних щаблях управлінської піраміди не лише недостатня, а така, що соромно. Натомість величезний резерв, з якого можна черпати кадри для нової еліти, – це якраз жіноцтво, немобілізоване на вищих щаблях.

ZIK, Sep 23, 2014
http://zik.ua/ua/news/2014/09/23/antonina_kolodiy_velycheznyy_rezerv_dlya_novoi_elity_v_ukraini__tse_aktyvne_zhinotstvo_525928

Антоніна Колодій. Колодій-виступ_Прес-клуб

На цьому 23 вересня на прес-конференції «Старт на Львівщині соціального проекту «Жінки – це 50% успіху України», спрямованого на збільшення кількості жінок у владі» наголосила доктор філософських наук, професор, завідувач кафедри політичних наук і філософії Львівського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України Антоніна Колодій.

«Попри те, що ми наблизились до ЄС більше, ніж звичайно, наші власні національні інтереси вимагають того, аби жінки були залучені до всіх щаблів управління суспільством. Адже вони так само, як і чоловіки, освічені (а може ще й більше), теж активні, зокрема, зараз у допомозі армії. Однак представленість наших жінок на різних щаблях управлінської піраміди не лише недостатня, а така, що соромно, – підкреслила Антоніна Колодій. – Ми кажемо, що у нас є гендерна піраміда: чим вища посада, тим менше жінок. З одного боку, є дуже багато активних жінок, а з іншого – до вищих щаблів управлінської піраміди вони не добираються».

З її слів, ще з 90-х років на Львівщині, зокрема, проводилися різні прес-конференції, виїзди, спрямовані на мобілізацію жіноцтва, однак віз і досі там.

«Щодо кількості жінок у владі, політиці, то практично з тих часів мало що змінилося. Чому? Культурний стереотип – це та сила, що утримує суспільство на певних позиціях. Найконсервативніший елемент суспільної системи – це культура. Тому будь-які намагання вирішити питання організаційними чи якимось іншими методами, не задіюючи інформаційну сферу, пропаганду, неможливо. Відтак, проект «Жінки – це 50% успіху України» на часі і дуже потрібно пробудити громадську активність самих жінок і суспільства в цілому», – зазначила професор.

«Також причина у недостатності ресурсів. З освітнім все в порядку. Але є економічний ресурс – у жінок менша зарплата, відповідно, вони стараються десь підзаробити, аніж займатися добровільною громадською діяльністю. Жінок менше у бізнесі, особливо в великому. А ми знаємо, що громадська діяльність та участь у політиці потім, великою мірою, стосується людей, які пов’язані з бізнесом. Крім того, головне, що дається взнаки, – це час, зайнятість жінок вдома».

Антоніна Колодій додала, що зараз соцмережі переповнені заявами, мовляв, що ж це буде, коли наш громадянський актив, найактивніші учасники Майдану підуть у політику; що буде з їхніми проектами, громадянським суспільством. З іншого боку, з її слів, є й іншого типу зауваження, мовляв: «І ці вже рвуться до корита».

«Словом, повне нерозуміння ситуації, що робити і звідки нам брати ту нову еліту, якою ми хочемо замінити стару. І такий величезний резерв, з якого ми можемо черпати кадри для нової еліти – це якраз жіноцтво, немобілізоване на вищих щаблях управління. Але щоб воно туди потрапило, потрібна активність на нижчих щаблях – аби в громадській діяльності було більше жінок, які були б ініціаторами створення різних рухів – і жіночих, і просто суспільних», – зауважила доктор філософських наук.

Наразі ж, з її слів, статистика дуже сумна. Так, з усієї кількості жінок (відповідно до дослідження кандидата політичних наук Наталі Олійник) лише 2% є членами громадських об’єднань. Тільки 1,4% організацій є жіночими, повідомила Антоніна Колодій.

«Як зарадити тому, щоб жінки не лише хотіли займатись політикою, а й безпосередньо брали участь у ній? Окрім традиційного для Європи способу квотування жінок у політичних партіях, законодавчих органах на виборних посадах, можливо, навіть у виконавчій владі, проти чого у нас є певна упередженість, потрібно більше приділяти уваги питанням самоорганізації жінок – особливо в тих середовищах, де жінок дуже багато. Наприклад, в освітній сфері. Бо жіночих рухів у нас дуже мало», – підсумувала вона.

Як повідомлялося, на Львівщині стартував пілотний соціальний проект «Жінки – це 50% успіху України», спрямований на активізацію та підтримку громадської позиції жінок, врівноваження представництва жінок та чоловіків на ключових позиціях, а також збільшення кількості жінок у владі.

Проект розпочинає Західноукраїнський центр «Жіночі перспективи» за підтримки Національного демократичного інституту. Опитані в рамках проведеного НДІ дослідження вважають, що жінки можуть і повинні займати гідне місце поряд із чоловіками в розбудові країни та проведенні реформ.

Заг-фото_Вголос

Фото: Vgolos