Із укріпленої фортеці Майдан може перетворитися на орган прямого народовладдя

З виступу на прес-конференції на ТРК-Львів «Камо грядеші, Україно». 17 Грудня 2013. http://galinfo.com.ua/news/149507.htm

!!Йолка-Майдан

«Майдан має примусити владу змінити тон розмови із ним і дивитися на нього не як на якесь тимчасове непорозуміння, яке треба пережити, а як на орган народного волевиявлення, який, можливо, довго існуватиме, з вимогами якого треба рахуватися», – про це сьогодні, 17 грудня, під час прес-конференції повідомила професор, доктор філософських наук Антоніна Колодій.

За її словами, попри те, що наразі Майдан є на першій стадії свого функціонування, він має певні здобутки. «Насамперед йдеться про те, що він вистояв, вкорінився, зберіг сам себе і навчився функціонувати на основі громадської самоорганізації», – пояснила вона.

Далі Антоніна Колодій наголосила на тому, що майданівці довели владі, що вислів «сила є, розуму не треба» може і не спрацювати. «Їхній розум та тверезий глузд  допоміг показати владі, що сила вирішує не все. Звичайно, маємо бути вдячні міжнародному співтовариству, інакше Майдану було би складніше це довести. Однак, нині це доведено…», – додала вона.

Це, за словами Антоніни Колодій, можна розцінювати як перерву, діапазон між спробами влади чинити насилля проти активістів, але й можливий інший варіант – нова тактика, йдеться про сподівання на те, що рано чи пізно люди самі розійдуться.

«Майдан, – каже фахівець,– це оригінальний витвір українського народу, який, мабуть, закодований в історичній пам’яті, він зумів відгородити собі цей простір свободи і створити щось на зразок Січі на Майдані Незалежності в Києві», – зазначила доктор філософських наук.

Також вона наголосила на можливості Майдану перейти в постійне функціонування. «Він може перетворитися на орган прямої демократії. Тоді вже функціонуватиме не в формі укріпленої фортеці, а як орган прямого народовладдя…», – пояснила вона.

Водночас Антоніна Колодій розповіла про можливі структурні зміни у його функціонуванні: «Для цього потрібні і певні органи, і загальносуспільний рух на підтримку Майдану, і інтелектуальний центр, і центр експертів, який би розробляв програму дій і реформи». Вона переконана, що нині Майдану потрібна спільна інституція,  яка би з’єднала громадський сектор з політичним, цей орган вона умовно назвала Головною Радою.

Фото – Гал-інфо.