Кримські татари мають усі підстави бути визнані «корінним народом» Криму

Корінним народом Криму кримських татар потрібно було визнати ще до проведення так званого референдуму 16 березня, щоб татари відчули, що українська влада їх підтримує. Крим – це їхня єдина Батьківщина, і вони мають усі підстави бути визнані корінним народом Криму. Про це сьогодні, 17 березня 2014 р., в коментарі Гал-інфо розповіла політолог Антоніна Колодій. http://galinfo.com.ua/news/157242.html

За словами Антоніни Колодій, у міжнародному праві поняття «корінного народу» передбачає деякі компенсації.

«Визнання національної меншини корінним народом передбачає, що цей народ потребує підтримки, що держава повинна турбуватися про них, що у них є певні проблеми. У міжнародних документах статус «корінного народу» визнають за національними меншинами, які зазнали гноблення і яким не давали повноцінно розвиватися», – пояснила експерт.

Як зазначила політолог, додаткової підтримки кримські татари потребують тому, що не мали змоги як національна меншина нормально розвиватися, адже свого часу зазнали депортації, яка призвела до чисельних втрат.

За словами Антоніни Колодій, меншиною кримські татари стали через те, що пережили кілька хвиль міграцій. До цього додалися додаткові чинники, як утиски та репресії радянської влади.

«Таке визнання буде суттєвим моральним  чинником, адже кримських татар визначать господарем на своїй землі», – зазначила Антоніна Колодій.

На думку Антоніни Колодій, у нинішній ситуації, після так званого референдуму, Україна має поводитись так, наче ніякого референдуму не було, адже анексію Криму не визнає ані Україна, ані світ.

За її словами, не варто також сьогодні порушувати тему перетворення Криму в область: «У випадках, де я прояви крайнього сепаратизму, треба робити кроки на зустріч, щоб врегулювати ситуацію».

Водночас вона вважає доброю думку, незалежно від кількості кримськотатарського населення надати їм квоту у розмірі 1/3 місць в ВР АРК. Окрім того, Меджліс має бути визнаним самоврядним органом.