Часопис “Агора”: спроба відновлення спадкоємності. Вступне слово

Вступне слово Антоніни Колодій, випускниці Інституту Кеннана 2003-2004 р.р., колишнього керівника Ради випускників цієї дослідницької установи в Україні, до публікації 1-13 випусків часопису “Агора” – періодичного видання Київського офісу Інституту Кеннана – на цьому сайті (http://political-studies.com/).

Після Помаранчевої революції Київський офіс Інституту Кеннана започаткував своє періодичне видання під назвою “Агора”*. Тодішній директор Київського офісу Ярослав Пилинський та редколегія часопису висловлювали  сподівання, що «Агора» стане тим майданчиком, де “вчені та політики зможуть відверто і щиро висловлювати свої думки, дискутувати, де вони, як давні греки, пам’ятаючи, що патріотизм був і залишається чи не найвищою із громадянських чеснот, говоритимуть правду суспільству, не приховуючи, а виявляючи його помилки та вади, чим сприятимуть його очищенню та прогресу”.

Так воно й було упродовж 10 років, доки незмінним залишалось керівництво Кеннанівського центру в Україні. За цей час вийшло 13 випусків часопису. Але після призначення нового директора у 2015 р. сайт проекту було закрито… Мабуть, хтось подивився на нього як на приватну власність, не взявши до уваги інтереси авторів, які публікували статті у виданні, інтернет-версія якого зникла. Оскільки паперових копій видавалась обмежена кількість, то це означало, що результати їхньої праці, фактично, стали недоступними широкому загалу. Новий директор Катерина Смаглій продовжила видання часопису, почавши з чистого аркуша.  Першим стало 14 число “Агори”, яке розміщено на новому вебсайті установи: http://kennankyiv.org/часопис-агора. Маємо вже 4 випуски і, хотілося би вірити, що їх не спіткає доля попередньої “серії”…

Щоб компенсувати втрату цікавих електронних видань, які ще можуть стати у пригоді і молодим науковцям, і політикам, я вирішила проявити ініціативу та розмістити 1-13 числа “Агори” на своєму сайті. Резюме, в основному, мої, з деякими незначними запозиченнями з попередніх коментарів на сайті Інституту Кеннана.

Запрошую усіх, кого цікавлять ці видання, до читання і використання з дотриманням усіх правил копірайту.

* Примітка:

АгОра (давньогрецьке: Ἀγορά AgorA) – центральна площа у давньогрецьких містах-державах. Буквально означає “місце зустрічі” або “зібрання”. Агори були центром торгового, спортивного, художнього, духовного і політичного життя міста. Найбільш відомим прикладом є Афінська агора. Її головним призначенням була торгівля і банківські операції, але там же збиралися громадяни для вирішення інших суспільних питань, обрання влади тощо. Слово читається: агОра, хоча у грецькому варіанті це агорА, а в англійському – наголос падає на перший склад: ‘æɡərə.

Реконструкція Агори а в стародавніх Афінах

Реконструкція Афінської Агори. (Мал. з кн.: Клаус Бётиг, Вольфганг Йозинг, Юрген Бергманн. Афины и окрестности. Путеводитель. ( http://thelib.ru/books/yurgen_bergmann/afiny_i_okrestnosti_putevoditel-read.html)