Збережемо гідність, матимемо й свободу / Антоніна Колодій

Думки та побажання з нагоди дня Гідності і Свободи та свята Архангела Михаїла.  (Пост на Фейсбуці від 21.11.2017 року).

50556

“Успіх – це рух від поразки до поразки без втрати ентузіазму”. (Вінстон Черчілль).

Сьогодні – всі думки про нашу новітню історію, про рух до Свободи, за яку вже так дорого заплачено, про війну, яка триває на лінії фронту і в тилу, про державність, яка дає нам змогу торувати свій власний шлях в історії і плекати свою власну культуру, у тому числі й політичну.

Думки про конкретних осіб при владі, про наші політичні негаразди й поточні невдачі відкладімо на будній день. Їх є чимало, але на них треба дивитись, як на наші ще не виконані завдання, а не як на наші невдачі.

Історія не робиться так скоро, як нам того хочеться. Погляньмо на ситуацію ширше. На пострадянському просторі ми не останні в цій боротьбі за вищі, нематеріальні цінності, які для нас важать. І цим можна пишатися. На теренах колишнього “соцтабору” ми теж виглядаємо достатньо зрілими на тлі тих процесів, що відбуваються у наших ближчих західних сусідів.

Згадаймо історію боротьби за свободу на європейському континенті в минулому. Чи була вона простою, швидкою, однолінійною? Абсолютно, ні! Малі й великі революції, прогрес демократії і права перемежовувались з контрреволюціями і наступом авторитаризму й навіть тоталітаризму.

Тому будьмо гідні наших власних історичних завдань і , можна сказати (не боячись пишномовності в цей святковий день) нашої історичної місії. Будьмо впевнені в собі і тримаймося обраного шляху!

Чахлик Безсмертний живиться синдромом нашої тривалої бездержавності, нашим розбратом, нашою невпевненістю в собі, схильністю до емоційної політики та песимізмом, що постає з неї. Тому ми, українці, просто не маємо права сказати: з нас досить, ми втомилися, у нас нічого виходить. Маємо повсякчас пам’ятати наведені на початку слова мудрого Черчілля, які говорять про те, що успіху без поразок ніхто ще не досягав, а політична історія розвивається хвилеподібно – з припливами і відпливами, наступами й відступами.

З Днем Гідності і Свободи і зі Святом Архангела Михаїла! Будьте здорові й благополучні дорогі Михайли! Успіху нам усім у великих і малих наших справах!